Poziv na prikupljanje i unos podataka u Sustav jedinstvenog elektroničkog prikupljanja statističkih podataka o poslovanju knjižnica (16.1.-24.2.2023.)

Objavljeno: 12. 1. 2023.

I ove godine Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu kao središnja matična knjižnica u Republici Hrvatskoj ima zakonsku obvezu omogućiti pristup, prikupljati, analizirati i obrađivati statističke podatke o radu svih vrsta knjižnica.

Na temelju prikupljenih podataka, NSK izrađuje i objavljuje godišnje analize stanja knjižnica u Republici Hrvatskoj. Uneseni statistički podaci u Sustav jedinstvenog elektroničkog prikupljanja statističkih podataka o poslovanju knjižnica, osim što su podloga za analizu stanja knjižnica i za dostavljanje izvješća nadležnim ministarstvima, dostupni su cjelokupnoj knjižničarskoj zajednici, financijerima i zainteresiranoj javnosti.

Novi ciklus unosa statističkih podataka o poslovanju u 2022. godini započinje u ponedjeljak 16. siječnja 2023. godine, a rok za unos podataka je petak 24. veljače 2023.

Ukoliko imate problema slobodno nam se javite na e-poštu statistika@nsk.hr.

Novost u Sustavu je unos broja knjižničnog osoblja prema zvanjima u sustavu odgoja i obrazovanja. Ovaj podatak je vidljiv jedino školskim knjižnicama.

Prihodi i rashodi knjižnice za 2022. godinu iskazuju se u hrvatskim kunama.