Koronavirus i COVID-19

Objavljeno: 25. 4. 2020.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagrebu je 16. travnja 2020. godine sastavila Naputak za rad hrvatskih knjižnica, s posebnim osvrtom na narodne i školske knjižnice za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, a 24. travnja 2020. godine izradila je ažurirane Smjernice za rad Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 27. travnja 2020.u uvjetima popuštanja epidemijskih mjera protiv bolesti COVID-19.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo danas je objavio na svojim mrežnim stranicama Preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) (24/04/2020) Osim ovih preporuka koje se izrijekom tiču knjižničnog poslovanja, objavljene su i druge preporuke koje se mogu primijeniti i u knjižnicama poput Preporuke i upute o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorima prema njihovoj kvadraturi u okviru postupnog ublažavanja restrikcija (24/04/2020 ) i Maske za lice (24/04/2020 ).
Hrvatski zavod za javno zdravstvo će redovito ažurirati svoje preporuke s obzirom na najnovija saznanja u vezi koronavirusa i temeljem mišljenja stručnjaka za određena područja. Njihovoj stranici s najnovijim preporukama možete pristupiti OVDJE.

Mjere postupanja s knjižničnom građom koje su opisane u ažuriranim Smjernicama za rad s građom i korisnicima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 27. travnja 2020. su podržane od strane Hrvatskog zavod za javno zdravstvo te se mogu primjenjivati u knjižnicama. Naglašavamo da se čitaonice zasad ne otvaraju. O svim novim informacijama ćemo vas obavještavati redovito.

Na mrežnoj stranici Ministarstva kulture Normalizacija rada u arhivima, knjižnicama, muzejima i galerijama također su objavljeni svi materijali relevantni za popuštanje epidemijskih mjera u knjižnicama i ostalim srodnim ustanovama.