Epidemiološki podsjetnik i novosti

Objavljeno: 27. 11. 2020.

U svjetlu najnovijeg pogoršanja epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj i pooštravanja protuepidemijskih mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Odlukom o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi spječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja od 20. studenog 2020. godine, ovim putem vam želimo naglasiti koliko je važno držati se svih prethodnih i važećih preporuka vezanih za: a) održavanje čistoće te dezinfekciju prostora knjižnice i knjižnične građe, b) obavezno nošenje zaštitnih maski zaposlenika i korisnika, c) obavezno mjerenje tjelesne temperature zaposlenika i korisnika, d) poštivanje socijalne distance od minimalno 2 metra, e) utvrđivanje maksimalnog broja istovremenih korisnika s obzirom na neto veličinu knjižnice – a sve kako biste mogli osigurati poslovanje svojih knjižnica u ovim novim uvjetima.

 

Stoga vas podsjećamo da:

i dalje vrijede sve preporuke vezane za dezinfekciju i karantenu korištene i posuđene građe

i dalje vrijede preporuke za rad čitaonica

prema Odluci o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi spječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja maksimalni broj prisutnih na knjižničnim događanjima, sastancima, edukaciji korisnika i sl. je 25 osoba na jednom mjestu, ali uzimajući u obzir i veličinu prostora u kojem se knjižnično događanje održava.

 

Ujedno vam preporučujemo da se za sva stručna pitanja javite svojim nadležnim matičarima koji vas mogu savjetovati u skladu sa situacijom u vašoj županiji i gradu te lokalnim epidemiološkim mjerama.

Popis Odluka Stožera civilne zaštite za sprječavanje širenja zaraze novim koronavirusom

Stojimo vam na raspolaganju za dodatna pojašnjenja.