COVID-19

PODSTRANICE:

Smjernice i preporuke za rad knjižnica

Arhiva smjernica i preporuka

COVID-19 info posteri za knjižnice

Informacije o koronavirusu i mjerama za njegovo suzbijanje

 

COVID-19 i hrvatske knjižnice

Na samom početku uvođenja protuepidemijskih mjera, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 13. ožujka 2020. godine donijela “Odluku o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu” (NN 29/2020), a na sjednici održanoj 19. ožujka 2020. godine “Odluku o izmjeni Odluke o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu” (NN 32/2020) koje su utjecale na rad sveučilišnih, visokoškolskih i školskih knjižnica. Osim toga, 19. ožujka 2020. godine Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je donio “Odluku o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja” u kojoj je propisao obustavu rada knjižnica.

U međuvremenu, s obzirom na poboljšanu epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj Vlada Republike Hrvatske i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske su odlučili omogućiti rad knjižnica. Tako je Vlada Republike Hrvatske 23. travnja 2020. donijela „Mjere za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2“ u kojima su propisane tri faze postupnog popuštanja protuepidemijskih mjera. Već u prvoj fazi, od ponedjeljka 27. travnja 2020. omogućuje se rad u prostoru knjižnica. I Stožer je 24. travnja 2020. donio Odluku o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 u kojoj se dopušta rad knjižnica. Daljnje popuštanje protuepidemijskih mjera u uslužnim djelatnostima dolaze 18. svibnja 2020. godine kada je Stožer donio Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19  koja omogućuje rad čitaonica u knjižnicama.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je 24. travnja 2020. objavio na svojim mrežnim stranicama Preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) (24/04/2020) u kojima se dopušta posudba knjiga, a do daljnjega se zabranjuje rad čitaonica. Osim ovih preporuka koje se izrijekom tiču knjižničnog poslovanja, objavljene su i druge preporuke koje se mogu primijeniti i u knjižnicama poput Preporuke i upute o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorima prema njihovoj kvadraturi u okviru postupnog ublažavanja restrikcija (24/04/2020 ) i Maske za lice (24/04/2020 ).

Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagrebu je 16. travnja 2020. godine sastavila Naputak za rad hrvatskih knjižnica, s posebnim osvrtom na narodne i školske knjižnice za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, a s najavom postupnog popuštanja epidemijskih mjera 23. i 24. travnja 2020. godine izradila je ažurirane Smjernice za rad Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 27. travnja 2020.

Mjere postupanja s knjižničnom građom koje su opisane u ažuriranim Smjernicama za rad s građom i korisnicima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 27. travnja 2020. su podržane od strane Hrvatskog zavod za javno zdravstvo te se mogu primjenjivati u knjižnicama.

U knjižnicama koje su pretrpjele štete u potresu koji je pogodio Zagreb i okolicu, zbog sigurnosti djelatnika i korisnika, normalizacija rada provodit će u ovisnosti od ocjene uporabljivosti zgrade i njene sigurnosti te stanja građe.

Popis Odluka Stožera civilne zaštite za sprječavanje širenja zaraze novim koronavirusom