COVID-19

PODSTRANICE:

Smjernice i preporuke za rad knjižnica

COVID-19 info posteri za knjižnice

Informacije o koronavirusu i mjerama za njegovo suzbijanje

 

COVID-19 i hrvatske knjižnice

Na samom početku uvođenja protuepidemijskih mjera, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 13. ožujka 2020. godine donijela “Odluku o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu” (NN 29/2020), a na sjednici održanoj 19. ožujka 2020. godine “Odluku o izmjeni Odluke o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu” (NN 32/2020) koje su utjecale na rad sveučilišnih, visokoškolskih i školskih knjižnica. Osim toga, 19. ožujka 2020. godine Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je donio “Odluku o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja” u kojoj je propisao obustavu rada knjižnica.

U međuvremenu, s obzirom na poboljšanu epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj Vlada Republike Hrvatske i Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske su odlučili omogućiti rad knjižnica. Tako je Vlada Republike Hrvatske 23. travnja 2020. donijela „Mjere za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2“ u kojima su propisane tri faze postupnog popuštanja protuepidemijskih mjera. Već u prvoj fazi, od ponedjeljka 27. travnja 2020. omogućuje se rad u prostoru knjižnica. I Stožer je 24. travnja 2020. donio Odluku o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 u kojoj se dopušta rad knjižnica. Daljnje popuštanje protuepidemijskih mjera u uslužnim djelatnostima dolaze 18. svibnja 2020. godine kada je Stožer donio Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19  koja omogućuje rad čitaonica u knjižnicama.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je 24. travnja 2020. objavio na svojim mrežnim stranicama Preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) (24/04/2020) u kojima se dopušta posudba knjiga, a do daljnjega se zabranjuje rad čitaonica. Osim ovih preporuka koje se izrijekom tiču knjižničnog poslovanja, objavljene su i druge preporuke koje se mogu primijeniti i u knjižnicama poput Preporuke i upute o broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorima prema njihovoj kvadraturi u okviru postupnog ublažavanja restrikcija (24/04/2020 ) i Maske za lice (24/04/2020 ).

Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagrebu je 16. travnja 2020. godine sastavila Naputak za rad hrvatskih knjižnica, s posebnim osvrtom na narodne i školske knjižnice za vrijeme pandemije bolesti COVID-19, a s najavom postupnog popuštanja epidemijskih mjera 23. i 24. travnja 2020. godine izradila je ažurirane Smjernice za rad Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 27. travnja 2020.

Mjere postupanja s knjižničnom građom koje su opisane u ažuriranim Smjernicama za rad s građom i korisnicima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 27. travnja 2020. su podržane od strane Hrvatskog zavod za javno zdravstvo te se mogu primjenjivati u knjižnicama.

U knjižnicama koje su pretrpjele štete u potresu koji je pogodio Zagreb i okolicu, zbog sigurnosti djelatnika i korisnika, normalizacija rada provodit će u ovisnosti od ocjene uporabljivosti zgrade i njene sigurnosti te stanja građe.

Od subote 9. travnja 2022. godine Stožer civilne zaštite stavio je izvan snage gotovo sve svoje odluke koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja. Ostaje samo obveza korištenja maske za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima.

Popis Odluka Stožera civilne zaštite za sprječavanje širenja zaraze novim koronavirusom

Dana 11. svibnja 2023. godine Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 215. sjednici donijela Odluku o proglašenju prestanka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 (NN 51/2023).